Кметовете се ослушват, не искат да слушат Дянков

Булфото
share

Голяма част от новоизбраните кметове на големите общини не искат да изпълнят исканията на финансовия министър Симеон Дянков за 15% съкращения на общинските служители и разходите, показа проучване на “Труд”.

Дянков заяви преди дни, че готви официално писмо с изискванията си за съкращения. В общините реагираха различно на тази информация, като кметовете се съобразяваха основно с броя на хората си, а не с партийния си цвят. Ето защо се оказа, че на места ГЕРБ-ери се противопоставиха на Дянков, а на други червени го подкрепиха.

Стара Загора е в челната десетка на общините с най-малко чиновници спрямо броя на населението, каза новоизбраният кмет Живко Тодоров (ГЕРБ), който до преди няколко дни беше депутат. Един служител в общината обслужва 488 граждани. Има кметства, където този показател е далеч по-нисък - под 50. Тодоров смята, че трябва да се разглежда община по община, защото има някои с по-раздут щат.

Ще има преструктуриране, вероятно ще се съобразим с препоръката на министър Дянков, каза новоизбраният сливенски кмет Кольо Милев (БСП). При встъпването си в длъжност преди 8 години досегашният кмет Йордан Лечков завари общинска администрация с численост от близо 250 души, а я остави с около 360 служители. съкращения готви и новият кмет на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ).

Той се кани да отреже дублиращите и неработещите звена. 15 % съкращения ще има и в Плевен, където на градоначалническото кресло седна новото попълнение на управляващата партия доц. Димитър Стойков. Колегата му от Ямбол Георги Славов, който е преизбран на поста с бюлетината на ГЕРБ, обаче няма да прави съкращения. “Администрацията бе съкратена до минимум още миналия мандат, тя бе намалена дори повече от 15 %”, заявиха от общината.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев (БСП) няма да изпълни предложението на Дянков. Той смята, че искането е непремерено, защото държавата продължа да възлага на общините функции, без обаче да обезпечава финансово тяхното изпълнение. Казанджиев е готов дори да поема риска да му бъде орязана субсидията, но да не изпълни указанията на финансовото ведомство.

“През последните 5 години на три пъти съм правил съкращения по 10%. Вече работим на ръба, не виждам откъде и как мога да съкращавам! Все пак общинската администрация осигурява 180 вида услуги на гражданите и някой трябва да върши тази работа!”, заяви преизбраният кмет на Монтана Златко Живков, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Герго Гергов (БСП), който оглави фалиралата община Видин, също ще се съобрази с предложението на Дянков. Той отправи молба към служителите в общината да си подадат молби за напускане. Това за мен ще означава, че тези хора са готови да покажат на новото управление и града, че ще раздадат себе си, за да запазят работните си места”, каза кметът.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обяви, че ще направи съкращения на разходите, но не каза нищо за намаление на персонала в общината.

Водещи новини

Още новини