Менда Стоянова: Възрастта за пенсиониране да започне да расте от догодина

Булфото
share

Възрастта за пенсиониране да започне да расте от догодина с три или с шест месеца – за това се обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в Денят на „Дарик”.

По думите на Стоянова е твърде отдалечено във времето пенсионната възраст да започне да расте от 2021 г., но в никакъв случай увеличението не трябва да бъде рязко.

„Рязко увеличаване не трябва да има. Това увеличаване на възрастта трябваше да започне доста по-рано и то трябва да бъде плавно. От друга страна, това, което беше постигнато като споразумение през тази година началото на започване на вдигане на възрастта да бъде 2021 година, на мен ми се вижда доста отдалечено в хоризонта и не би могло да помогне за този процес. Мисля, че по-рано от 2021 година трябва да започне постепенното вдигане на възрастта. Но в никакъв случай рязко, и в никакъв случай веднага. Трябва да става дума за месеци – дали три, дали шест е въпрос на изчисления и на преговори, но една година изведнъж ми се струва, че наистина това е рязко”. Попитана дали трябва да започне през 2012 година, Стоянова каза, че „колкото по-рано започне, толкова по-голям ефект би имало върху пенсионната система и толкова по-плавно би могло да се движи това нарастване”, каза Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се обяви и против увеличаването на минималната работна заплата догодина. По думите й ръстът на минималното възнаграждение от 270 на 290 лева би натоварило повече бизнеса, отколкото бюджета. Затова е по-разумно да се обвърже с производителността на труда, а не за пореден път да бъде административен акт: „Аз също съм на мнение, че вдигането на минималната работна заплата ще засегне повече бизнеса – малкия и средния, отколкото бюджета, тъй като и при предходното вдигане стана ясно, че не е много голям броят на работещите в държавния сектор, които са на минимална работна заплата. В този смисъл лично аз смятам, че това не е добра мярка. Ние трябва да престанем с т. нар. административно определяне на работните заплати, включително и на минималната. Работната заплата трябва да е пункция от продължителността на труда, от икономиката, а не определена на някаква кръгла или продълговата маса. Минималната работна заплата трябва да бъде вдигната тогава, когато имаме повишение на средната работна заплата и всички останали заплати в страната”.

Водещи новини

Още новини