Борисов: Ще сме щастливи, ако приходите от данък вредни храни са 0% (видео+снимки)

Александровска болница
share

Днес министърът на здравеопазването Петър Москов и премиерът Бойко Борисов откриха циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за нуждите на УМБАЛ "Александровска", предаде репортер на Novini.bg.

Цялостната инвестиция възлиза на 6 200 000 лв., от които 500 000 за ремонт и изграждане на помещенията за бейби циклотрона са собствена инвестиция на болницата, а средствата за самото оборудване (5 200 000 лв.) са осигурени от Министерство на здравеопазването. Това е вторият такъв апарат в България, след болницата "Св. Марина" във Варна, и трети в Европа. Чрез тази апаратура хората няма да чакат и навреме ще получават нужното лечение.

Министър Москов отговори на всенародните "вълнения", че са заедно с премиера, защото изпълняват и реализират програма на правителството. Той обясни, че пациентът от диагностицирането до хирургичната намеса, ще може да се лекува в УМБАЛ "Александровска". Министърът гарантира, че новата апаратура и добрите специалисти, които има в България, ще допринесат за качествено лечение и няма да се налага хората да търсят помощ в чужбина. 

Борисов поздрави министъра и екипа на болницата за усилията, които полагат, все по-малко хора да чакат за лечение и диагностика. Не мога да си обясня как десетилетия наред това не е направено. Представяте ли си какво е на хората, които чакат и виждат мъглата и че самолета няма да кацне, за да достави изотоп. Всичко това е вследствие от лошата храна, която консумираме. Ние водим статистиката за онко заболявания, защото неправилното хранене и вредните навици, употребата на енергийни напитки, водят до ранна заболяемост. За това съм упълномощил министрите Кралев и Москов, да работят в тази насока. целта на този данък е на да пълним хазната, а да постигнем 0% събираемост. Ще сме щастливи, ако приходите от този данък са 0%, каза още Борисов.

Премиерът и министърът призоваха всички да гласуват на предстоящите избори и най-вече за референдума. Двамата бяха категорични, че коалицията не е застрашена.

Водещи новини

Още новини