Парламентът събра кворум от трети опит, няма да има блиц контрол, БСП обвини Борисов, че се крие (об

Булфото (архив)
share

Народните избраници отново не успяха да съберат кворум при първата си регистрация.

В пленарна зала се регистрираха 111 депутати, като тези от БСП-Лява България бяха в парламента, но не се регистрираха. Това принуди председателят на Народното събрание Цецка Цачева да обяви почивка от 15 минути, когато ще се направи втори опит за събиране на кворум.

Депутатите не успяха да съберат кворум и при втория опит за регистрация. Трети и последен опит ще бъде направен в 9.30 часа.

В крайна сметка депутатите успяха да съберат кворум и пленарното заседание ще се проведе. В 9.30 часа се регистрираха 124 народни представители и парламентът започна работа.

При приемането на седмичната програма на НС стана ясно, че тази седмица няма да се проведе редовния блиц контрол. Причината е, че министър-председателят Бойко Борисов и четиримата вицепремиери имат международни ангажименти, които не им позволяват да се явят за изслушване в парламента. Цецка Цачева обясни, че е направила всичко възможно блиц контрола да се състои, но това е било невъзможно. Утре в България пристига Доналд Туск и предстоят редица разговори и срещи с него, обясни тя. В програмата остава традиционния парламентарен контрол в петък.

От БСП остро възнегодуваха срещу пропадането на блиц контрола, като изтъкнаха факта, че в момента международната обстановка е много напрегната и премиерът не трябва да се крие. Имаме много въпроси. Те са свързани с темата за бежанците, ремонтите на изтребителите. Това е недопустимо и е грубо потъпкване на правилата за работа на Народното събрание. Министър-председателят не може да се крие. Вътрешната политика е с предимство пред външната, категоричен беше Атанас Мерджанов.

Блиц контролът ще се проведе в първия удобен момент, успокои го Цачева.

Водещи новини

Още новини