Станишев: Помощта на Русия в борбата срещу ИД е добре дошла

Булфото
share

Не виждам управляващите да осигуряват сигурност в държавата. Примерите са много. Бежанската криза, проблемите с изтребителите и още много. Те се дължат на натрупвания още от първия мандат на Бойко Борисов. Държава, която не храни своята армия, храни чужда.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ евродепутатът Сергей Станишев. Той коментира и темата за въздушните удари на Русия в Сирия. Близо 60% от територията на Сирия се контролира от "Ислямска държава". Повече от една година САЩ провеждат операции, но това не дава резултатите. ИД е едно голямо предизвикателство към човечеството. Всяка помощ в борбата с тази гангрена и чума е добра дошла. Без политическо решение, което да включва Русия, Иран, Турция, Саудитска Арабия и разбира се САЩ, борбата няма да е успешна и няма да решим проблема с бежанската вълна. За мен това не е бежанска криза, а движение на народи. ЕС трябва да бъде единен и консолидиран. Никоя държава няма да се справи сама с бежанците. Този проблем няма да си отиде за няколко месеца или за половин година. Трябва да бъдем наясно с това, категоричен беше бившият лидер на БСП.

Най-важното е да стабилизираме политически региона. В Ливан всеки четвърти е бежанец. Там трябва да се окаже незабавна помощ. Ние от ПЕС готвим поредица от политически действия, за да обърнем внимание на тези проблеми. Трябва всички политици и държавници да бъдат на нивото на сериозността на проблемите. Сега има затихване на бежанската вълна, но на пролет отново ще има многобройни бежанци, прогнозира той.

Водещи новини

Още новини