Даниел Митов: Заради договори с ЕС не можем да допускаме всички стоки за Сирия (видео)

Булфото
share

Министърът на външните работи Даниел Митов присъства на  форум за сигурността "Ролята на НАТО и ЕС в широкия черноморски регион".

Пред журналисти той обясни, че във връзка с подписани договори с ЕС България не може да допуска всички стоки за режима на Башар Асад, предаде репортер на novini.bg.

Ако руската страна се съгласи да бъдат проверявани техните товари и те отговарят на изискванията, ще бъдат допускани и ще им бъде даден коридор, поясни Митов.

Във връзка с темата за бежанците  външният министър заяви, че България е солидарна към бежанците, но спрямо нашите възможности може да приемем не повече от тези, които са у нас, тъй като в страната ни има вече достатъчно, а и статутът на бежанец не гарантира постоянен статут в ЕС.

Черноморският регион винаги е бил важен и непрестанно отделяме усилия за превръщането му в сигурна и просперираща част от международната общност, заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който откри форума "Роля на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион".

"В рамките на ЕС и НАТО сме настоявали за важността на региона за общата сигурност и развитие. През последните години в най-голяма степен активизирахме отношенията си с Украйна, Грузия и Украйна. Актуалната ситуация обаче поставя под сериозно съмнение възможностите за по-широко активно и ползотворно сътрудничество", заяви Митов. По думите му, регионът ще може да продължи своето развитие единствено върху основата на пълно признаване и уважение на правото на всяка държава свободно да избира в кои икономически и политически общности да членува.

"Капсулирането на Черноморския регион е сред най-лошите сценарии за всички ни. България ще продължи да бъде сред най-активните за предотвратяването на маргинализирането му в европейския и трансатлантическия дневен ред", допълни Митов. Той уточни, че през последните години много държави са направили опит да намерят място в един изместен на изток свят, да потърсят икономически, търговски и инвестиционни възможности в Азия. "Време е за ново пребалансиране. Без укрепване на общите ни способности, западът няма как успешно да гарантира своето бъдеще", каза още Даниел Митов.

Водещи новини

Още новини