БСП: Борисов и управляващата коалиция не желаят да имат позиция за бежанците (видео)

Булфото (архив)
share

Буди огромна тревога фактът, че българското правителство няма позиция по отношение на трагедията с бежанците и все по-задълбочаващата се хуманитарна криза.

Това обяви евродепутатът Илияна Йотова след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Още по-голяма тревога буди фактът, че управляващите отказват да имат позиция, коментира тя. Йотова посочи, че след няколко дни най-вероятно темата за бежанците ще влезе по спешност в дневния ред на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, а на 14 и 15 септември ще има извънредна среща на вътрешните министри от ЕС. Настояваме за изслушване на Меглена Кунева, Румяна Бъчварова, а защо не и на министър-председателя преди тези отговорни срещи на европейско ниво и задължителна среща при президента, добави тя.

Продължаваме да настояваме за свикване на КСНС по темата за бежанците, заяви председателят на БСП Михаил Миков. По думите му, вместо това "наблюдаваме веселяшко настроение - началниците да решат". Миков допълни, че не се вижда българската позиция в общоевропейската тревога по темата.

Очевидно е, че Бойко Борисов и управляващата коалиция не желаят да имат позиция за бежанците, тъй като прием на квотите до голяма степен ще попречи на техните успехи в предстоящите местни избори, коментира Илияна Йотова. По думите й, ако пък се изкажат прекалено критично, ще търпят упреци от Европа. Йотова отбеляза, че опасността пред България се увеличава. Все повече стават гласовете в Европа за временно затваряне на Шенгенските граници, което означава България да стане буферна зона, каза евродепутатът. Още по-силни са гласовете за това ЕК да наложи временно спиране на европейското финансиране за държави, които не са решили въпроса с бежанците, добави Илияна Йотова.

Водещи новини

Още новини