Опозицията в БСП отново ще иска оставката на Станишев

Булфото
share

Опозиционно настроените към лидера на БСП Сергей Станишев социалисти отново ще извадят искането на оставката му на дневен ред.

Очаква се това да стане на следващото заседание на Националния съвет, което трябва да направи анализ на изборите за президент и за местна власт, информира "Труд".  Най-вероятно пленумът ще бъде не тази, а следващата събота.

Гневът на вътрешнопартийната опозиция е предизвикан от твърденията на соцлидера, че изборите са едва ли не спечелени, както и от това, че Станишев е използвал, според тях, предизборната кампания, за да “дърпа ушите” на местните червени водачи и да укрепва властта си в партията.

“И в трите града, откъдето Станишев е минал като водач на депутатска листа - Русе, Бургас и Варна, е погром”, гневят се червени. Недоволство в БСП е породил и апелът на Станишев “Всички срещу ГЕРБ!”, защото политическите опоненти щели да им напомнят години наред подкрепата за Веселин Марешки във Варна.

“Ако на пленума всички се гърчат и вместо да признаят, че ни размазаха, говорят, че сме спечелили, ще се ядосам”, твърди член на Националния съвет. Друг коментира, че “Станишев не може да се кичи като с медал с успеха на Ивайло и Ламбо, той си е техен.”

Мнозина смятат, че спечелването само на осем областни центъра е отстъпление, още повече че Шумен, Разград и Търговище са взети с помощта на ДПС. Досега червените държаха десет областни града. Недоволните обаче нямат готовност да поведат битката с председателя на партията и ще чакат конгреса. Преди форума в БСП трябва да се “завърти” пълен цикъл на отчети и избори. 48-ият конгрес ще бъде в началото на 2012 г.

Отсега е ясно, че на всички червени сбирки ще се търси отговор на въпроса кое е по-важно: да спечелиш повече кметски места; да имаш повече общински съветници; или да спечелиш повече гласове в абсолютно изражение.

Водещи новини

Още новини