Не би трябвало да се повиши цената на тока, обяви Борисов

Булфото
share

Не би трябвало да се повиши цената на тока, протестите отпреди около две години доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове.

Това коментира премиерът Бойко Борисов в Луковит, където откри пречиствателна станция.

„В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, обясни министър-председателят.

На въпрос дали това означава, че протестите, които се очакват утре, са основателни, премиерът заяви: „Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска”.

„С протести преди година и половина - две, доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове. Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2%, събраните от контрабандистите са над 2, 300 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години, е добре дошъл”, уточни Борисов.

„Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената”, посочи още Бойко Борисов.

Относно новооткритото съоръжение Бойко Борисов отбеляза: „Виждате, че отпадъците, боклуците, мръсотията всичко отива в царевицата. Хората са яли тези плодове и зеленчуци. После сме били най-болната нация. Как няма да сме, като отпадъците и мръсните води са били при хората?”, посочи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че за тези скъпи съоръжения са били дадени 34 млн. лв. Той изтъкна, че депото за битовите отпадъци ще е готово. „Сега ще видим и площада, казват, че бил добър”, каза още премиерът Борисов.

„Близо 100 млн. са дошли в Луковит. Ако някой беше казал, че ще се сложат 100 млн. в Луковит, надали някой щеше да повярва. Искам да благодаря на хората от Луковит, за това, че със собствени пари държавата помага много на църквите и манастирите, но те събраха сами пари и си направиха църквата. Господ гледа и ви се случват нещата и все по-добри проекти ще има за вас”, допълни министър-председателят.

Борисов бе на събитието в Луковит заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров и кмета на община Луковит Иван Грънчаров.

Грънчаров заяви, че днес се открива един дългоочакван проект, по който са направени 18,7 км канализация, подменена е водопроводна мрежа 11,5 км и е изградена пречиствателна станция за 10 500 еквивалент жители. Над 90 процента от отпадъчната вода се пречиства в тази станция, каза още кметът, цитиран от БТА.

Той допълни, че община Луковит е привлякла над 98 млн. лева от оперативните програми, което я нарежда на първо място в областта. Грънчаров заяви, че предстои и откриване на депото за отпадъци, което ще обслужва пет общини.

Водещи новини

Още новини