Горанов за Радев: Доста усилия положихме да го убедим да дойде в България

Булфото
share

В кулоарите на парламента министърът на финансите Владислав Горанов коментира избора на новия управител на БНБ Димитър Радев, предаде репортер на novini.bg.

Горанов и вицепремиерът Ивайло Калфин бяха в парламента, за да проведат среща с Реформаторския блок заради пенсионната реформа.

"Доста усилия положихме да убедим Радев да дойде в България и да се заеме с тази нелека задача - управител на БНБ", заяви министърът.

"Това е номинация на ГЕРБ и е добро решение. Доволен съм от гласуването в пленарна зала. Много добре работя и с двамата действащи подуправители. Мисля, че те са професионалисти. Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите. За мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и не се допусна политическа търговия с тях. Очевидно по-голяма част от политическите партии не са разчитали на такава търговия, затова и съвсем безкористно подкрепиха един от кандидатите", обясни Горанов.

На въпрос от журналисти за заплатата на Иван Искров Горанов отговори, че никога не се е интересувал от нея. "За висока отговорност и важни решения трябва да се получава добро възнаграждение. Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. лева активи и да очакват да го правиш за 1000 лева", категоричен бе финансист номер 1.

Водещи новини

Още новини