Миков: Категорично БСП не е виновна за фалита на КТБ

share

Големият въпросът за Гърция сега е какви отстъпки могат да направят сега те и кредиторите. Години наред се даваха заеми, а цялата тежест в момента отива върху данъкоплатеца. Това заяви в студиото на БТВ предаседателят на БСП Михаил Миков на въпрос за случващото се в южната ни съседка.

"Гръцкият случай е сигнал за Европа, но и за всички останали. Тя трябва да стане по-социална. Мисля си, че преговорите все пак вървят добре", продължи той. "Интересно защо, въпреки че положението в Гърция е тежко, българи продължават да ходят да работят там, а гърци не идват у нас?", попита Миков.

Според него все още има среда за политически консенсус. Относно загубите за българския бизнес след кризата в Гърция, Миков каза: "България трябва да бъде подпомогната от Европа, ако наистина Съюзът е солидарен към нас", добави социалистът. Той се пошегува, че добре че е била кризата в Гърция, за да се обърне повече внимание на най-бедния регион - Северозападът.

Председателят на БСП коментира и темата за КТБ. "Много се говори, но трябва да се действа. Всичко трябва да излезе на масата - фирми и преференциални лица, които са получавали облаги от КТБ. Персоните, които свързани с тази афера, трябва да излязат наяве. Не мисля, че само Цветан Василев е виновен. Категорично не смятам, че нашата партия е виновна за фалита на КТБ", обяви той. Орешарски носи толкова отговорност като министър-председател, колкото му е определил законът, допълни той.

На въпрос даван ли ви е подкуп, за да се откажете от поста, Миков каза: "Това е спекулация, която целеше да хвърли петно върху БСП. Не желая да коментирам това твърдение, след като няма доказателства. Търсете тези, които са го казали. За мен този случай е приключил. Няма друга партия, която по по-прозрачен и демократичен начин да избира ръководството си", увери Миков. Това ще мине, уверен е той. Водещият цитира думите на Драгомир Стойнев, който е присъствал, когато Сергей Станишев е обявил това. "Казвам много ясно, че това е едно внушение. Има отделни членове, които вредят на партията. Вътрешнопартийни борби в партията"

Михаил Миков направи равносметка за една година на поста: "Ясен политически профил в БСП за една година, промени в отговорността на всички равнища, ясни правила и отговорности, ясна политика".

Ще се срещнете ли с Първанов, попита водещият. "Да защо не. До края на сесията ще се срещнем, но не бива да й се предава такава важност", категоричен бе Михаил Миков.

На местните избори наесен целта на БСП е по-голямо представителство – повече гласове, около 70 кмета и над 1000 общински съветници. Това обяви лидерът на партията Михаил Миков. Той има намерение да се срещне с лидера на АБВ и бивш член и лидер на БСП Георги Първанов до края на тази парламентарна сесия.

"На местните избори е важно БСП и левицата да увеличи представителството си. Ако на европейските избори сме имали над 400 000, на парламентарните – над 500 000 гласа подкрепа, смятам, че на местните избори е нормално да гоним цел – над 600 000 гласа", уточни партийният лидер.

Според Миков местният вот ще е индикатор за политическата подкрепа за управляващите в момента. „Единствената спойка (в управляващата коалиция) е властта и все повече разломи се получават”, коментира лидерът на левицата.

Водещи новини

Още новини