Кунева: Гърците ще намерят сили да излязат от ситуацията с чест

Булфото
share

Ще има икономически последици за България от гръцката криза, ние търгуваме със съседите ни, има българи, които работят там и трябва да се предвиди възможността, ако има обратно влизане на тези хора в българския пазар и се увеличи безработицата, ние да сме готови с предложение до ЕК за допълнителна помощ за създаване на заетост. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти днес, помолена да коментира ситуацията в Гърция.

Според нея добре е и да има фактическо признаване на квалификация на работилите там, каквато е идеята на вицепремиера Калфин. Другото притеснение е по отношение на това как гърците ще успеят да съфинансират съвместните проекти, като например интерконекторната връзка. Бих искала да имам твърди гаранции, че проектът няма да увисне на средата, защото Гърция не може да се финансира, коментира Кунева.

Според вицепремиера последиците за България са и политически. Какво означава, ако една страна на практика пропадне и не успее да бъде стабилизирана, от друга страна освен за ефективност на мерките, които ЕС може да взима в такива случаи, е сигналът, който се изпраща не само към гръцките ни съседи, но и към словаци, прибалтийските страни, включително и към България, коментира Кунева.

Според нея Еврозоната не е създадена така, че да може да издържи на това натоварване, това означава промяна на договорите. Смятам, че гърците са силни хора, убедени европейци и ще намерят начин да излязат от тази ситуация с чест, което означава да изпълняват задълженията си, допълни Меглена Кунева.

Водещи новини

Още новини