БСП: Плевнелиев няма право да иска референдум без указ (видео)

Булфото
share

На редовната пресконференция на БСП Михаил Миков заяви, че на днешното заседание на Изпълнителното бюро са обсъдени редица актуални въпроси, свързани с политическата обстановка в  страната, предаде репортер на novini.bg.

Той съобщи, че социалистите ще внесат законопроект за промяна в Закона за ДДС. Причината е намаляващата раждаемост през последните години и затова би трябвало стоките и услугите, свързани с отглеждането на деца да бъдат обложени с по-ниско ДДС. 

Левите ще търсят и подкрепа за сезиране на Конституционния съд във връзка със Закона за здравното осигуряване или по - точно - разделянето на основния пакет на две, тъй като това нарушава Конституцията и не осигурява равен достъп на всички български граждани до здравеопазването, стана ясно на пресконференцията.

Социалистите са обсъждали и дали президентът има право по Конституция да внася искане за референдум. Според основния закон на държавния глава се дава право да издава укази, да прави обръщения, а той не е издал указ и е внесъл предложение директно до НС. Ако действието на Росен Плевнелиев е неконституционно, ще бъде застрашена законността на самия референдум. "Винаги ще стои въпросът за легитимността на референдума", обясни Миков.

Правителството към, този момент не използва всички възможности, давани от ЕС, за борба с младежката безработица, коментира на пресконференцията още лидерът на БСП.

Михаил Миков съобщи на журналистите, че левите са обсъдили и ситуацията в Гърция. Гръцкият народ се противопостави категорично на несправедливостта в отношението с кредиторите. Правителството да погледне сериозно на ситуацията в Гърция, каза Миков.

Водещи новини

Още новини