Борисов разговаря със специален енергиен пратеник от САЩ

Булфото (архив)
share

Възможностите за диверсификация на източниците и трасетата като гаранция за енергийна независимост обсъдиха на среща днес министър-председателят Бойко Борисов и Амос Хохстейн, специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Конкретните теми на разговора са били напредъкът по изграждането на интерконекторите със съседните на България държави и проектът за Южния газов коридор. "България е силно ангажирана с изграждането на интерконекторите, и особено - на газовата връзка с Гърция. Най-голям е напредъкът по строителството на тръбата с Румъния, осигурено е финансирането за предпроектното проучване на интерконектора с Турция, въпреки забавянето, имаме уверения за ускоряване на действията по този със Сърбия", е казал премиерът Борисов.

Той е коментирал, че изграждането на Южния газов коридор ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на източниците и на трасетата за доставка на енергийни ресурси, което е част от проекта за Европейски енергиен съюз. Борисов е изтъкнал още, че се работи в посока на либерализиране на пазара на електроенергия до края на годината.

Водещи новини

Още новини