Джамбазки: Несправедливо и нечестно е да преразпределяме повече мигранти от другите в ЕС

Булфото
share

Несправедливо, несолидарно, неуместно и нечестно е България да бъде принуждавана да преразпределя повече нелегални мигранти или бежанци от други държави в ЕС, при положение, че страната ни е най-пряко засегната от бежанската криза.

Това заяви пред Радио "Фокус" евродепутатът Ангел Джамбазки след среща на българските евродепутати в Страсбург по повод предложението на ЕК за квотно разпределение на бежанци.

„Само за миналата година на определена бройка от населението – 1 млн. човека, ние сме дали бежански статут 2,5 пъти повече от Гърция и 2,6 пъти повече от Италия. Това означава, че ние сме държавата, която дава най-много бежански статути, т.е. носи най-голямата тежест по приемането на тези хора на територията на ЕС. Това, което ние искаме, е ЕС да покаже своята солидарност. Или ще има такава солидарност, или ние трябва да защитим собствения си национален интерес“, коментира Джамбазки.

След срещата на българските евродепутати Ангел Джамбазки поясни, че повечето негови колеги са настояли на този етап да се въздържат от писмен документ и да се изчака следващото предложение на ЕК.

Водещи новини

Още новини