Плевнелиев: Делото на Самуил и до днес е живо (видео+галерия)

Булфото
share

Точно в 12.00 часа пред базиликата Света София десетки граждани присъстваха на откриването на паметника на Цар Самуил, предаде репортер на Новини.бг. Скулптор е Александър Хайтов. Тържествена литургия отслужи патриарх Неофит.

На събитието присъстваха министри, депутати, вицепремиера Румяна Бъчварова, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебният премиер Георги Близнашки, който даде идеята за поставянето на този паметник.

Премиерът Бойко Борисов не присъстваше на събитието.

Президентът Росен  Плевнелиев се обърна и заяви, че това е знак на почит към прочутия цар Самуил, който е водил до последни сили битка за България. Делото на Самуил и до днес е живо, каза Плевнелиев. Той се обърна към гражданите, че трябва да се борим костите на Самуил да се върнат на родна българска земя и да намерят покой в родината си. В момента те се намират в музей в Солун.

Те трябва да бъдат върнати по дипломатичен начин, каза Плевнелиев. Нека този паметник да не ни разедини, каза президентът. Имаме комунистически паметници, имаме паметник на руски император, но нямаме паметници на великите български царе – на Крум, Омуртаг, Борис, Симеон, каза държаният глава. Като президент ще се радвам да бъдат изграждани паметници на българските владетели и да почитаме славното минало на България, каза Плевнелиев. Мерките за сигурност при откриването на паметника бяха засилени.

Още снимки вижте тук

Водещи новини

Още новини