Показаха паметника на цар Самуил (галерия)

  • 02 юни 2015 14:57

  • 4025
  • 3
Показаха паметника на цар Самуил (галерия)
© Булфото

Паметникът на цар Самуил ще бъде открит в парковото пространство пред базиликата "Света София" на 8 юни. Това съобщи пред журналисти д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по култура и образование.

Инициативата е на фондация "Българска памет" по повод 1000 годишнината от смъртта на цар Самуил и неговата епоха и е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и институции.

След конкурс на фондацията през 2014 г. са внесени 21 проектни предложения, от които журито избира проекта на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова. За тази цел е направено и дарение от над 100 хил. лв. за изработването на монумента.

Тодор Чобанов изтъкна изключителния героизъм на цар Самуил, неговото себеотрицание да направи всичко възможно българската държава да я има и да пребъде във вековете. Цар Самуил е един изключително успешен владетел, защото успява повече от трийсет години да спира най-голямата империя по онова време - Византия. По думите му големи историци на Западна Европа и САЩ пишат, че Самуил е изтощил фатално Византия, което обяснява някои от нейните неуспехи и проблеми впоследствие. Той подчерта, че цар Самуил успява да направи поврат в мисленето на българите по онова време, да наложи тезата, че ние независимо от трудностите трябва да съхраним своята държавност, отбеляза Чобанов.

Във връзка с отбелязването на 1300 години от спасяването на Европа от Арабската инвазия, фондацията ще инициира изработването на монументи и на Тервел. Това е спасителят на Европа, най-споменаваният в западноевропейската литература български владетел, отбеляза Врабевски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4025 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.12 | 00:09

3
Ей, аман от комунисти! Не Тервел, а св.Тервел! Канонизиран е за светец от Църквата!
Валентин

2015.06.11 | 17:32

2
макетата ке умрат от яд и злоба хе-хе-хе

2015.06.11 | 17:31

1
по големи глупости били сме финансово изтощили Византия за този период Васили II достига най голямо разширява на имперята сега има укипедия поне четет бре

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини