Манолова към Калфин: Не е повод за гордост увеличаването на пенсионната възраст

share

Българските граждани са сериозно разтревожени. Най-гневно реагираха полицаи, миньори и пожарникари. Мисля, че е правилна стъпка да отстъпите от първоначалните си намерения върху посегателството им за ранно пенсиониране. С какво трявба да се гордеят българските граждани? Не е повод за гордост увеличаването на пенсионната възраст. Няма нищо черно на бяло, няма внесен законопроект. Ранно пенсиониране при миньорите ще има само ако се ликвидира мина, запита депутатката Мая Манолова социалния министър Ивайло Калфин в кулоарите на парламента

Миньорите трябва да се обръщат към своите организации. Всичко, което казахте е тотално объркано. Всички работещи първа и втора категория имат достатъчно добре представително синдикателство, отговори Калфин.

В момента работещите първа и втора категория се пенсионират на възраст, която се увеличава с по 6 месеца, докато не стигне до 57 години за мъже и 52 години за жени. Очевидно е, че хората не трябва да чакат всяка година благоговението на депутатите, за да стане ясно кога ще се пенсионират. Ние предлагаме възрастта на първа категория за мъжете да стане 55 години с два месеца годишна стъпка. За жените увеличението ще е по-голямо, жени в мините няма, има 307 жени, които работят първа категория, но те не са в мините. Това е един пакет, който напрактика закрепва и регламентира условията, в които работят миньорите и те няма да зависят от парламента, завърши Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини