Местан: Дясното издигна Берлинска стена между политическото и себе си

Булфото
share

Дясното реши да издигне Берлинска стена между политическото и себе си. ДПС, без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог и с дясното.

Това обяви в сутрешния блок на бТВ лидерът на ДПС Лютви Местан.

Борисов, за разлика от коалиционните си партньори, е стигнал до заключения, че редица постижения за България не биха могли да се случат без ДПС, отбеляза все пак той.

Това правителство е обречено на неуспех, ако не реши фундаменталния проблем – с формулата на властта. Управление, в което участват ултранационалистки партии не може да е успешно. Ние имаме диференцирано отношение към участниците във властовата формула. Едно е отношението ни към Борисов, съвсем различно е то към ПФ, РБ, каза Местан.

Попитан дали харесва Борисов, той отговори – "Не става въпрос за категориите „харесване“ и „не харесване“. Това е изключително опасен процес на ерозиране".

На въпрос защо ви наричат петото краче на тази коалиция, Лютви Местан изтъкна: "Заради гласуване за националния интерес. Петото краче е проблем на продуцентите".

Помолен да коментира подкрепата на ДПС за влизането на Турция в Европа, при положение, че южната ни съседка не е признала дори арменския геноцид, Лютви Местан бе категоричен: „Въпросът със събитието от 1915 г. по време на Първата световна война не може да стои между Местан и Хекимян, минимум защото ние с вас живеем в 21 век, а тези събития са от началото на 20 век“.

Ние сме против избирателния прочит на историята, отбеляза ДПС лидерът и допълни: „Ако влезем в този прочит на историята, ще трябва да оценим и други исторически трагизми, които по своите мащаби са сравними със събитията през 1915 година“.

За твърденията на Методи Андреев, че има чадър на ДПС над хасковския късмет Лютви Местан посочи: „Аз прихнах да се смея. Да се смея ли, да плача ли? Хасковският кмет е припознат за кандидат на Реформаторския блок за 5 мандат. Ако той е човек на ДПС, това значи, че ние по някакъв начин предопределяме решенията на Патриотичния фронт. Мисля, че има предел в това антиДПС говорене".

Ние сме изправени пред един класически пример на контролиран вот, коментира още темата за Хасково той.
Това е едно метаполитическо говорене, при което има едни добри, които се борят с лошите и колкото са по-лоши лошите, толкова са по-героизирани добрите, по думите на Лютви Местан.

Обичате митовете с ДПС, изтъкна Местан по повод постоянните нападки към партията му. Ние в ДПС нямаме проблем с истината, нямаме проблем с фактите, имаме проблем единствено с внушенията, подчерта той.

През септември ние българските либерали от ДПС и НДСВ ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от балканите, разкри лидерът на ДПС.

Тази среща е много важна, защото по наша инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, допълни той.

На балканите има прекалено много история. Историята тук тегне с особена сила и точно този пристрастен прочит на историята поражда и балканските национализми, които се оказват основният проблем на демократизирането на регионите, по думите му.

На въпрос ще агитира ли ДПС на турски на местните избори, Лютви Местан каза: „Когато има необходимост от това, съгласно аудиторията, с осигурен от мен превод. Това не е нарушение на закона".

Лидерът на ДПС бе попитан и за почетния председател на партията Ахмед Доган.
„Чуваме се, виждаме се, в чудесно разположение на духа е. Той има неподражаем, дълбок анализ и мисля, че българската политика губи от факта, че напоследък все по-рядко опубличава анализите си. Но мисля, че ние имаме привилегията да ги ползваме“, подчерта Местан.

Водещи новини

Още новини