Ненчев: Имаме възможности да поемем изцяло охраната на въздушното си пространство

Булфото
share

Няма основание за каквото и да е безпокойство относно охраната на въздушното ни пространство, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти. По-рано той е информирал за това и депутатите от ресорната парламентарна комисия.

По думите на министъра имаме възможност с наличните ресурси и възможности, с които разполагаме, до края на годината, дори и до средата на следващата, да поемем изцяло охраната на въздушното си пространство.

На въпрос какви са вариантите за след посочения срок, Ненчев каза, че са взети "достатъчно мерки", като припомни, че Консултативният съвет за национална сигурност е решил от следващата година бюджетът за отбрана да се увеличава постепенно до 2% от БВП към 2024 година.

Депутатите трябваше днес да изслушат командира на ВВС генерал-майор Румен Радев с оценка на способностите на командваните от него войски да изпълняват националните и съюзните си мисии и задачи, но поради негов ангажимент извън страната, това вероятно ще стане на следващо заседание.

На въпрос за средствата, необходими за евентуален ремонт, министърът отговори, че има няколко варианта и зависи колко от самолетите "МиГ" ще ремонтираме. Единият вариант беше за около 80 млн. лева, другият - за около 24 млн., добави той.

Ненчев изтъкна, че всички усилия, които прави в тази посока, е да се спестят средства на данъкоплатците, ако това е възможно.

Водещи новини

Още новини