Горанов: Действията на синдиците са срещу огромни задължения, а не срещу няколко камери

share

Действията на синдиците на КТБ не са срещу няколко камери или срещу една медия, те са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешното правителствено заседание.

На него той представи информация за състоянието на КТБ (в несъстоятелност) и работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка със събиране на имущество, което подлежи да се възстанови в масата на несъстоятелността на КТБ.

Нещата в КТБ не са били обичайна банкова практика и обръщам внимание, че още към 30 септември 2014 г., когато излезе информация за баланса на Корпоративна търговска банка, стана ясно, че 86% от активите на Корпоративна търговска банка са необезпечени кредити, заявява Горанов по време на днешното заседание, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на МС.

Горанов дава и следната информация: "Днес от ръководството на Технологичен център „Институт по микроелектроника“, по-известен като „ТЦИМ” АД, до министър-председателя, главния прокурор и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете е изпратено писмо с молба за съдействие да бъде осигурена възможност „ТЦИМ“ АД, което дължи над 160 милиона пряко на КТБ, да си събере 288 милиона от ТV7. Тоест спекулацията, че ТV7 дължи само 5 милиона за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който ТV7 има към КТБ. Но ТV7 по договор за заем между „ТЦИМ“ АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТV7 – „Краун медиа“ ЕАД, с договор от юли 2009 г. до 2014 г. е отпуснала 260 милиона безлихвен кредит, който не е обслужван и който не се обслужва. С анекси, 10 на брой, като в различни етапи от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г. са дадени от „ТЦИМ“ АД 260 милиона на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7."

Очевидно през цялото време не са спазвани банковите стандарти и са отпускани кредити на фирми без обезпечение, без конкретен бизнес проект и без яснота как те ще бъдат възстановени някога на кредитора, в случая Корпоративна търговска банка в несъстоятелност, заявява министър Горанов.

Единствено намесата и отсрочката дойде от това, че струпаха по един глупав начин полицаи тогава и се създаде някакво внушение, че за няколко милиона се разиграва цял панаир. Всъщност то не е за няколко милиона, то е за 300 милиона, заявява от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини