Финансисти: Прелетна птица от чужбина не бива да ръководи БНБ

  • 21 април 2015 17:32

  • 1486
  • 1
Финансисти: Прелетна птица от чужбина не бива да ръководи БНБ
©

Сюжетът КТБ няма да приключи скоро. Това каза финансистът Емил Хърсев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По повод идеята да се назначи външен експерт в БНБ, Хърсев заяви: "Прелетна птица от чужбина не бива да се допуска да управлява парите ни. Това е национален въпрос", увери Хърсев. Не е важно името, а стратегията.

Ние имаме много добри експерти в БНБ, които нямат нищо общо с експертите, които работят във финансовото министерство. Това заяви финансистът Любомир Дацов. Не бива да бъркаме търговските банкери с банкерите от централната банка. Системата трябва да се познава, категоричен е Дацов.

Хърсев е убеден, че БНБ е постоянен обект на атаки.

Според експертите икономическият ефект на КТБ вече е изконсумиран.

По повод исканата оставка на шефа на БНБ Иван Искров експертите посочиха: "Не може 10 години добър атестат да се задраска заради една грешка". В крайна сметка имаме нормална банкова система в България.

Тя се доказа в кризата с КТБ, допълни Хърсев.

Според Дацов истинският проблем е, че ще продължим да имаме дефицити и нарастващ дълг. Когато има кой да ви дава - имате какво да харчите. Лошото е, че е възможно да се стигне до зона на несигурност по пример на Гърция, прогнозира той.

Емил Хърсен не се съгласи, че в България ще последва гръцкият сценарий, но отбеляза, че положителните статистически данни на ЕС за ръст на нашата икономика от 0,8 са смешни.

Според експертите кредитирането е намаляло и банкерите са станали по-предпазливи. Спестителите увеличават доходите си с бавни темпове. Те посочиха, че икономиката ни в момента не работи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1234

2015.04.22 | 10:50

1
този хърсев навремето фалираше банки , сега акъл седнал да ми дава. Ай сиктир от тука.

Добави коментар

Водещи новини