Борисов получи най-високото църковно отличие-орден (обновена+видео)

share

Министър-председателят Бойко Борисов бе удостоен с най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис – Покръстител” - първа степен.

При получаване на отличието, премиерът каза само „Христос Воскресе”. Отличието бе връчено на премиера в деня, в който Църквата чества Св. цар Борис Покръстител, по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква (4 март 870г.) и 1150 години от покръстването на българския народ.

Освен премиера с ордени бяха удостоени още: Н.В. Симеон Сакскобергготски с орден „Св. Йоан Рилски”, I степен” и Емил Велинов с орден „Св. Иван Рилски”II степен.

Целево ще бъдат разписани около 500 хиляди лева за разкопките в Плиска, каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти, предаде  "Фокус". "След като в хода на разкопките започнат да се появяват интересни обекти, които са гордост за българите, ще бъдат отпускани средства, колкото са необходими", поясни той. Желанието му е Плиска да бъде като Перперикон, за да могат туристите, учениците, които посещават Плиска да научат за важните събития, случили се на това място.

Бойко Борисов обърна внимание, че за довършването на участъка Шумен – Белокопитово от магистрала „Хемус” ще са необходими около 28 млн. лв. Днес по новостроящото се трасе работят над 200-330 души. Полага се асфалт, като само в един участък все още работят археолози. Там е необходимо да бъде направен огромен насип, затова Бойко Борисов изрази надежда те да успеят да приключат работа вместо за 45 дни за 20.

В понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще се срещне с археолозите, за да обсъдят как могат да се справят по- бързо. „Ако археолозите излязат на 20-тия ден, на 15 юли ще бъде готов участъкът Шумен- Белокопитово”, каза Бойко Борисов.

„Оказа се, че цикламените костюмчета само идваха тук, един лев не са дали. Каквото дадохме ние преди, после служебното правителство е дало 8 млн. лв., и сега пак ние”, каза премиерът.

Общо над 1500 души работят по магистралите в момента, в почивните дни, за да бъде спазено обещанието магистралата към морето да бъде пусната на 1 юли, а участъкът Шумен- Белокопитово на 15 юли, каза още премиерът.

Запитан дали е необходимо да се изучава вероучение в училище, Бойко Борисов заяви, че това са неща, които се дебатират и, които той еднолично не решава. "Има министър на образованието, това, което зависи от мен е да направя магистрала "Хемус" и аз го правя", каза министър- председателят.

Водещи новини

Още новини