Местан: Трябва да отпадне 5-годишния мораториум за присъединяване към ЕС (видео)

share

Лютви Местан присъства на дискусия в двореца Врана по повод 10 години от присъединяването на България и Румъния към Европейски съюз, предаде репортер на Novini.bg.

Местан, като лидер на ДПС, партията, която е член на либералното семейство, заяви, че е дошло време европейските либерали да излязат с резолюция за отпадане на 5-годишния мораториум за присъединяването на нови държави-членки към ЕС. Той даде пример с държавите от Западните Балкани. "Брюксел извежда като абсолютни условията кандидатите да са решили двустранните си проблеми преди членството си. Това на Балканите не винаги е възможно, защото историята тук тегне жестоко. Ние трябва да искаме от Сърбия, Албания и Косово да са част от ЕС, а не да кажем, че членството им е невъзможно. Пътят на тези три държави някак си е прекъснат", заключи Местан.

Той не пропусна и темата за членството на Турция. "Диалогът с Турция трябва да стане по-интензивен, защото експанзията на Ислямска държава се засилва. Единствено с присъединяването на Турция към ЕС може да се противопоставим на тази експанзия", каза още лидерът на ДПС. Местан също така изрази мнение, че Украйна се нуждае от европейска подкрепа.

Водещи новини

Още новини