Военният министър "изключително обезпокоен" след взрива в Иганово

share

Около 7 млн. лв. са необходими за утилизиране на боеприпаси в България.  Премиерът е съпричастен и се надявам средствата да бъдат отпуснати, каза пред БТВ министърът на отбраната Николай Ненчев.

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминали се без жертви и пострадали, и в завод „Миджур” в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия, а това означава необходимост от по-сериозен контрол, каза военният министър. Изключително съм обезпокоен, повтори неколкократно той.

Принципал на държавното дружество ВМЗ, чийто склад се взриви в Иганово, е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази огромно притеснение.

Снощи около час и половина след взрива в Иганово бях на място, запознах се със ситуацията. Взривовете бяха приключили и бях уведомен, че няма опасност за населението. Ще направя разузнаване. Два безпилотни самолета и две бронирани машини със сапьори ще направят оглед, след което ще има повече информация, посочи той.

По думите му е рано за предположения каква е причината за взрива. Възможно е да е човешка грешка, чух и хипотеза за саботаж. Всичко е възможно, но е твърде рано да се говори по този въпрос, каза Ненчев. Положението в село Иганово вече е спокойно, хората са си по домовете, добави той.

Попитан след поредния инцидент в помещения на ВМЗ "Сопот" трябва ли предприятието да бъде приватизирано, военният министър каза, че никой не е застрахован от инциденти и според него по-скоро трябва да се върви към затягане на контрола и превенция.

Той отрече във военния завод "Терем" да се назначават неподготвени хора.

Водещи новини

Още новини