Назначават временни синдици в КТБ

Булфото
share

В Министерството на финансите се проведе извънредна среща между финансовия министър Владислав Горанов, депутати от различните парламентарни групи и премиера Бойко Борисов.

Политиците се събраха, за да обсъдят промените, които ще бъдат предложени за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ).

По-рано днес Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаването на временен синдик в КТБ, за което вчера призова и премиерът Бойко Борисов. Мотивите на Фонда са, че заради административния спор за лиценза на КТБ делото за фалита на банката е спряно, а забавянето води до намаляване на стойността на активите й.

Чрез законодателни промени в Корпоративна търговска банка ще бъдат назначени временни синдици на мястото на квесторите, решиха политиците. Премиерът Бойко Борисов коментира, че целта на промяната е да спре разграбването на имуществото на банката. Назначаването на временен синдик ще стане след промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Благодаря на всички политически партии в парламента, защото не политиканстват в случая с КТБ, за да върнем тези милиарди, за това, че помогнахте да се спаси държавно имущество. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерството на финансите.

Ще подкрепим промени в Закона за банковата несъстоятелност и ще настояваме да се потърси отговорност от действащите лица, които са позволили да се краде от банката, потвърди решението и Мая Манолова от ПГ на БСП Лява България. От БСП ще настояваме за контрол върху целия процес на несъстоятелност, има доста въпросителни около дейността на квесторите в КТБ, назначени от БНБ, каза тя.
 

Водещи новини

Още новини