Социолог: Хората не искат нови избори, защото не виждат алтернатива

Булфото
share

Данните от последните изследвания показват, че хората не искат нови избори, въпреки че са недоволни от работата на правителството през първите му 100 дни управление. Обществото не вижда алтернатива. И в сегашното Народното събрание са всички стари муцуни. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ социологът Юлий Павлов.

Социологът Кольо Колев отдава тези нагласи на политическа умора. За две години се смениха пет правителства. Зад това хората не виждат реформи, а политически боричкания. Може би реформаторите имат някакво желание да правят реформи, но за оценка трябва да изчакаме малко, не може всичко заявено да се случи на момента, коментира той.

Според Павлов управлението е стабилно, защото за важните законопроекти има необходимата парламентарна подкрепа. Стана ясно, че при ключови гласувания ДПС дава подкрепата си, когато ситуацията е критична. Ако ДПС не бяха дали подкрепата си при гласуването за плоския данък, правителството щеше да падне, каза той.

По думите му малките партии като АБВ и БДЦ дават подкрепата си за управляващата коалиция, защото нямат интерес от падане на правителството от власт. При нови избори те едва ли ще влязат в парламента, коментира Павлов.

Според Кольо Колев в българския политически живот има нужда от появата на политическа сила, която да говори с хората на техния език. За пример той даде СИРИЗА в Гърция. Българският избирател е много по-разумен от гръцкия. Той няма да се върже на подобни дивотии, каза Юлий Павлов.

Водещи новини

Още новини