Георги Костов е новият главен секретар на МВР, Писанчев вече не е шеф на ДАНС (обновена)

Булфото
share

Президентът Росен Плевнелиев издаде днес следобед указ, с който освободи Светлозар Лазаров като главен секретар на Министерството на вътрешните работи и назначи на длъжността досегашния заместник главен секретар на МВР Георги Костов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По предложение на Министерския съвет президентът Росен Плевнелиев издаде указ и за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДА „Национална сигурност“, както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили, допълват от пресцентъра на президентството.

По-рано днес Министерски съвет номинира Георги Костов за поста главен секретар на МВР и предложи на президента да издаде указ за освобождаване на Владимир Писанчев като председател на Държавната агенция „Национална сигурност“.

До назначаване на нов председател на ДАНС неговите функции ще се изпълняват от настоящия заместник-председател на агенцията Недялко Недялков.

В парламента по-рано днес бе гласувано и назначението на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Тя встъпи в длъжност на мястото на Веселин Вучков, който подаде оставка на 4 март.

Преди да стане заместник на Лазаров Георги Костов бе директор на ОДМВР-Бургас.

Костов е започнал работа в МВР през 1993 г. като разузнавач в Девето РУ-София. Заемал е различни изпълнителски и управленски длъжности в системата – от разузнавач до ръководител на областна дирекция.

Георги Димов Костов е роден през 1967 г. в Хасково. Завършил е Висш технически университет в София.

От 1998 г. е началник на група "Тежки престъпления", а от 2009 до 2010 г. - началник на сектор "Криминална полиция" в Девето РУ-София.

От 13.09.2011 е директор на ОДМВР I-ва степен на ОДМВР – Благоевград. А от 1 август 2014 - директор на ОД на МВР в Бургас.

Водещи новини

Още новини