Калфин: Без споразумението за дълга щяхме да подадем оставка

share

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено:
"Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?".

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение:
"Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията".

Водещи новини

Още новини