Каракачанов: Заплахата за националната ни сигурност идва от Турция

share

Идеята на Патриотичния фронт за свикване на КСНС при президента е да се обсъди националната сигурност на страната. Там трябва да формулираме обща теза и позиция. В Украйна има над 500 000 българи. Те участват и от двете страни на бариерата.

Това каза пред камерите на БНТ Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ. България трябва да покаже, че живо се интересува от съдбата на българското малцинство в Украйна. Искането на НАТО за съставяне на команден център също трябва да бъде обсъдено. То трябва да влезе и в Народното събрание, въпреки че правителството не е длъжно да го прави. Един дебат в парламента ще е много полезен и ще пресече популистките твърдения на някои политици, категоричен беше Каракачанов.

Основният бежански поток идва от Сирия. Останалите 50% са от Алжир, Пакистан и тн. Аз не знам в Алжир да се води война. Ако българите от Украйна решат да дойдат в родината си, много българи ще го приютят. България трябва да вземе решения за трайното настаняване на на нашите сънародници. Разговарял съм с тях и те признават, че ги е страх. Войната се води много близо до тях. България не трябва да решава проблемите на парче. Трябва да имаме ясно формулирана позиция, каза още той.

Преди 5 дни имаше среща на НАТО в Брюксел. На нея е взето решение да се продължат отношенията с Русия. Виждаме позицията на Германия и Франция. Не мисля, че в България някой счита Русия за враг. Това са едни несериозни твърдения от страна на определени политически партии. Те се опитват да наплашат българските граждани. Голямата опасност за националната сигурност не идва от Изток, а от Юг. Говоря за политиката на Турция. Тя може да стане много по-агресивна спрямо нас, категоричен беше Каракачанов.

Водещи новини

Още новини