Искров и Мавродиев не искали да подават оставки

share

Управителят на БНБ Иван Искров и шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев няма да подават оставки, съобщава "24 часа".

Мандатът на Искров изтича на 10 октомври 2015 г., а този на Стоян Мавродиев - на 16 юни 2016 г. Нито един от двамата до момента не отговаря на мобилните си телефони, за да коментира лично искането на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, отправено днес от парламентарната трибуна.

Източници, близки до Искров и до Мавродиев обаче, бяха категорични пред изданието, че нито един от двамата няма намерение да предприема подобни стъпки.

Юристи обясниха, че от датата на членство на България в ЕС всеки управител на централна банка с предсрочно прекратен мандат има право да отнесе казуса до Съда на Европейските общности. Те припомнят още, че ЕЦБ и Брюксел в свои документи, задължителни за държавите-членки, задължават България да гарантира на независимост на БНБ и на финансовите регулатори, като КФН.

"БНБ и КФН трябва да не попадат под политически и бизнес натиск, за да изпълняват законовите си правомощия", се казва в един от документите. В свои позиции, Брюксел нееднократно предупреждава, че "нарушаването на европейски актове може да доведе до стартиране на съдебни дела пред компетентния европейски съд и до наказателни процедури срещу Република България".

От началото на 2011 г. БНБ и КФН са защитени като органи за финансов надзор от политически и бизнес натиск, като изискването е "правно задължителни за всички лица в рамките на ЕС" и текстовете им имат директен ефект, т.е. действието им не се опосредства от никакъв национален нормативен акт.

Водещи новини

Още новини