Калфин: Всеки трябва да направи компромис за пенсионната реформа

share

За пенсионната система и реформа всеки трябва да направи някакъв компромис. Осигурителните вноски според мен трябва да се увеличат, както и годините за пенсиониране.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ социалният министър Ивайло Калфин. Няма как да се получи нещо с пълно съгласие. Моята работа е да сложа всички факти на масата. Аз не воювам, а поставям един проблем, който е важен за обществото. Всеки трябва да направи по нещо, за да имаме добри пенсии и стабилна система. Няма да станем нация от пенсионери. Проблемът е, че броят на работещите намалява. Не приемам начина, по който се случи идеята за частните пенсионни фондове. Сега нещата предстоят да се обсъдят и да бъдат подложени на обществен дебат. Това показва, че никой не клати никого. С тази реформа се дава възможност за право на избор. Аз самият не мисля да си местя вноската от частния фонд, но това не означава, че друг няма да го направи. Частните фондове имат шанс да се докажат, заяви още Калфин.

Решението за ТЕЛК-овете също подлежи на дебат. Заел съм с една сфера, която е много сложна. Целта ми е да направя по-добра и прозрачна. Не се учудвам, че има различни мнения. Мога да гарантирам, че до края на март ще има всички факти за пенсионната система, за да могат българските граждани да се запознаят с тях. От там нататък е работа на парламента, категоричен беше социалният министър. АБВ търси мостове. Обвиняват, че участваме в правителство с десни партии, но това се случва в 18 европейски страни, завърши Калфин.

Водещи новини

Още новини