Левицата поиска извънредно заседание на парламента

Булфото
share

Атанас Мерджанов и Антон Кутев, депутати от парламентарната група на Коалиция за България, внесоха в парламента искане за провеждане на извънредно заседание на Народното събрание с единствена точка – Парламентарен контрол.

Искането е подписано от 53 народни представите от Коалиция за България, ДПС, независими и Синята коалиция.

Основанието за него е, че до момента са натрупани около 25 актуални въпроса и 3 питания, 19 от които са на депутати от Коалиция за България. Тези актуални въпроси са свързани с политическата обстановка в страната – адресната регистрация на гражданите при гласуването на изборите, несъгласие и питане към Външно министерство за недобрата организация на гласуването в чужбина, кредитиране на малкия и средния бизнес и др.Въпросите са към всички министри, без премиера.

Антон Кутев обясни, че от Коалиция за България не са съгласни парламентът да излиза в отпуска заради изборите.

„Моят въпрос е какво ще стане, ако решат да спрат парламента за една година?", попита Кутев.

В момента би трябвало да върви бюджетната процедура и изборите не могат да бъдат по-важни от бюджетната процедура, каза Кутев. Сега в парламента трябва да се разглежда бюджета на държавата.

„Опитът да се затвори парламентът за две седмици е опасен, защото не се върши работа в това време, а и какво ще стане, ако утре ГЕРБ, Бойко Борисов или някои друг юнак с или без кон, решат да спрат парламента за една година”, попита Кутев. Депутатите от Коалиция за България ще преценят дали не са необходими и още заседания през следващата седмица.

Според правилника председателят на Народното събрание Цецка Цачева до четвъртък трябва да даде отговор за това кога ще бъде насрочено извънредното заседание. Според Кутев при събраните 53 подписа Цацева трябва да насрочи такова заседание.

Водещи новини

Още новини