Караници в пленарната зала преди гласуването на Закона за ДОО за 2015 година

share

Депутатите дебатират по Закона за държавното обществено осигуряване за 2015 година.

Като точка първа депутатите разгледаха бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година. Като точка втора  - бюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО), а трета точка бе Законът за държавния бюджет за 2015 година.

Разчетът на парите предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии".

От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева.

От началото на годината се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява.

От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

Депутатът Мая Малонова от БСП обяви, че ще гласува отрицателно, защото не е справедливо да вдигаме осигуровките на земеделците и да намаляване осигуровките на депутатите не ви ли е неудобно. Тя обяви, че който гласува "за" трябва да се срамува.

Според Корнелия Нинова тези промени ще обърнат целия бюджет. Тя обвини управляващите, че разбиват всичко и това ще се отрази на целия бюджет. Тя посочи, че липсват ви 60мил.

Бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че Стойнев се нанася удар върху пенсионната реформа. Според него действията на правителство карат хората да нямат доверие в пенсионната реформа. Стъпвате в грешната посока, посочи той.

Водещи новини

Още новини