Борисов в Брюксел: Всички много сериозно гледат на проблема в България (снимки)

Пресцентър Министерски съвет
share

Всички много сериозно гледат на проблема в България и разбират, че сме поставени в много неизгодна ситуация - от една страна енергийна зависимост, най-скъпа цена на газа, а в същото време арбитражи за стотици милиони. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет.

По думите на премиера една година е била "проспано време" за "Южен поток". За съжаление само от 20 дни съм премиер, всичко това щеше да бъде решено, ако не ни бяха свалили по брутален начин, коментира той по повод очакваната яснота как ЕС вижда действията на нашата страна по прекратения от Русия проект за газопровода.

В ЕНП внимателно разгледаха картите не само за газовия хъб, но и за възобновяването на вариантите, ако минава действително през Турция (газопроводът "Турски поток"), да се възобнови трасето на "Набуко-Запад", което е абсолютно възможно, съобщи Борисов по повод заседанието по-рано днес на европейските премиери и президенти от център-дясното политическо семейство. Министър-председателят съобщи, че британският му колега Дейвид Камерън го е поканил в резиденцията си в Брюксел днес, за да поговорят по тези теми. На него също съм ги разяснил. Надявам се довечера да имаме по-конкретни решения. Картите с газовите коридори канцлерът Ангела Меркел ги носи със себе си и ги показва на всички, които знаят какъв голям проблем има пред нас с този газов коридор и другите арбитражи, заяви Борисов, цитиран от БТА.

Попитан дали е съгласен с мнението, че Русия е стратегически проблем, премиерът заяви, че за нас Русия векове наред е била приятел. Не мога да се съглася с такива крайни оценки, когато касаят държава като Русия. Видели сме и много добро от нея с нашето освобождение, много руски войници са загинали за нашата свобода. Ако има в момента президент или премиер в Русия, който по една или друга причина с действията си в Украйна и Крим е създал напрежение в Европа, може да се говори за него, а не за Русия като държава. Руският народ и руската култура са били и много след мен ще бъдат изключително близки на българския народ, коментира премиерът.

В отговор на въпрос той съобщи, че очаква нови санкции срещу Русия да няма, но и действащите да не отпаднат поне до следващия юни.

Водещи новини

Още новини