Плевнелиев: Езикът на омразата не бива да бъде толериран

Булфото (архив)
share

Езикът на омразата се използва често, но не бива да бъде толериран, каза президентът Росен Плевнелиев на тържествената  церемония за запалване на свещите на Ханука - Празника на светлината, в Централната софийска синагога, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът запали основната свещ на Ханука, с която се отправя послание за мир и за разбирателство, за толерантност и хуманизъм.

Държавният глава беше категоричен, че проспериращата държава и успяващото общество се дължат на хората, които защитават  градивни каузи и са избрали да бъдат активни граждани, да отстояват справедливостта, върховенството на закона и човешките  права и свободи.

Плевнелиев посочи примери на благородни каузи, сред които инициативата "Направи добро" на организацията "Шалом" и Александровска болница. Президентът призова и да се помни актът на спасяването на българските евреи през Втората  световна война, а в наши дни - делото на българските пожарникари, които помогнаха за овладяването на бедствените пожари в Израел през 2013 година.

"Въпрос на личен избор е да се бориш за светлината, защото си струва и защото в историята остават онези редки, но важни моменти, в които даваме светъл пример за човечност и показваме готовност да защитаваме хуманизма и свободата", каза още президентът Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини