Плевнелиев на Ханука: Да се противопоставим на проявите и езика на омразата (снимки)

  • 03 декември 2013 19:38

  • 8374
  • 42
Плевнелиев на Ханука: Да се противопоставим на проявите и езика на омразата (снимки)
© BulFoto

Убеден съм, че и днес българското общество ще остане вярно на своите принципи на хуманност, толерантност, добронамереност и грижа за нуждаещите се. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука - Празникът на светлината, в Централната софийска синагога.

Държавният глава запали основната свещ за празника, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех. Родено от победата на светлината над мрака, на свободата над потисничеството, на толерантността над ксенофобията, чудото на Ханука ни подсеща за изконните български добродетели на толерантност, гостоприемство и на хуманност, посочи президентът като изтъкна, че пример за това е чудото на спасението на българските евреи в годините на Втората Световна война.

"В нелеките моменти от живота ни трябва да си припомним не само болезнените уроци на историята, но и онези безценни мигове, които укрепват нашата надежда и вяра в доброто у човека. Нека тук отправим послание за толерантност и човеколюбие, нека светлината и справедливостта съпътстват нашето ежедневие. Нека се противопоставим решително на проявите и езика на омразата, на нетърпимостта и разделението", заяви президентът Плевнелиев.

Посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз каза, че въпреки суровите уроци на Холокоста и положените усилия от мнозина за укрепване на човешките ценности, антисемитизмът и расизмът са все още живи и допълни, че на много места по света, до голяма степен и в Европа се виждат признаци за това. Тази реалност ни заставя да бъдем бдителни, да не пестим усилия в борбата за толерантност срещу онези тенденции, които се появяват дори тук в България - страната, която доказа своята хуманност и толерантен дух, спасявайки своите еврейски граждани от Холокоста, държавата, в която през миналата година беше отбелязана 70-та годишнина от извършения подвиг, каза посланикът. Той благодари на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното от името на Израел за оказаната подкрепа в България и чужбина за инициативите за толерантност и разбирателство.

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти говори за смелостта да бъдеш български гражданин и част от българската нация и подчерта, че българските евреи винаги са били патриоти на България. "Българските евреи са дали почти хиляда човешки живота във войните за България от 1912 г. до 1918 г., те са били патриоти и в следващите десетилетия, независимо каква е била обществената система на България. Ние сме такива и днес, ние и сега искаме и сме патриоти на България", каза Бенвенисти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
8374 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар

2017.12.24 | 01:01

42
Добре бе хора някога не сте ли се запитвали защо нашите президенти ходят и се кланят по еврейски празници ? Не,че имам нещо против която и да било религия,но е малко странно погледнато от страни.

2017.12.24 | 01:00

41
Г-н Президент,нямате ли т.н служба"Държавен протокол",те поне да ви подскажат.кое да ,кое -не!Или и там са пишман-майстори,като целият ни "политически елит"(каква грозна дефиниция).Можехте да ги поздравите чрез медиите,така е по протокол,както правеха вашите предшественици.Какво ще правите с другите вероизповедания,а? Къде се набутахте?
Тихомир Томов

2017.12.24 | 01:00

40
Да поздравим всички евреи кофражисти и зидаро мазачи , миньори , стругари и фрезисти , заварчици и санитари , миячи и работници във фирмите по чистота !!! Винаги са живели на гърба ни , участвали са във всички състави на " народния съд " за да погубят цвета на българската нация .

2015.12.08 | 19:01

39
САМО ГЛУПАЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЧЕ ХРИСТОС НЕ Е ЕВРЕИН. ЕВРЕИТЕ СА ГО МРАЗЕЛИ.

2015.12.08 | 19:01

38
Не знаете ли,че религиите са дело на Сатана и затова всичките мерзавци-попа,юдейсткя,папата и ходжата се обединяват под логото"религиите в услуга на обществото"! Не знаете ли,че религиите са "образ и подобие" на Божията Христова истина ! Не знаете ли,че религиите sa по прочит на лукавия !

2013.12.04 | 17:58

32
така говорят само комунистите
Безпартиен

2014.03.29 | 14:50

37
Едно темане, пред еврейските банкери, на които сме слуги... Да са ни живи и здрави... Ние да ги мразим?(политическият елит) Нееееееееее... Мразят ги бедните Българи!
M

2013.12.18 | 23:04

36
НЕМОГА да го гледам тоя @, Кой го избра бе ? КАКВА ОМРАЗА БЕ? КЪДЕ Е ПРОТИВОСТАВЯНЕТО НА ОМРАЗАТА срещу старците по селата който ги ограбват ? КЪДЕ ? Некъв вкарал 2 шамара на паразита дошъл НЕЗАКОННО ТУК през ТУРЦИЯ ? И АйДЕЕЕЕ КРАЙ ОМРАЗА? ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ? А БЕ Я По-спокойно майка ти мръсна , долна, шибан продажник, ще гориш на клада Ти и всички други продажници !
324

2013.12.18 | 23:03

35
Аз съм такъв човек, който си държи на своите интереси. Щом "другите" проявяват разбиране и подчинение на законите ни, ще ги подкрепям и няма да ги мразя. Но щом те се възползват от на хората търпението и толерантността, за да продължават с своите престъпления и наглост, аз ще си покажа зъбите! Защото ако не го направя, съм чист роб на тях. Всеки един народ е толерантен, но тази толерантност си има своите граници! Щом с любов и разбирателство не спират, тогава с бой и тежки наказания!

2013.12.04 | 17:58

33
На мене ми се повръща от хейтърчета като теб .Жалкото е че сте млади българи на които ще се разчита в бъдеще

2013.12.04 | 17:58

34
пий си хапчетата
LSSAH

2013.12.04 | 17:57

31
СМЕТАЙ.....Ееее Левски,Ботев и много други,напразно вие кръвта си проляхте!

Добави коментар

Водещи новини