Бюджетната комисия прие на второ четене Бюджет 2015 г.

Булфото
share

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Държавния бюджет за 2015 година.

Депутатите приеха, че на общини, които изпълняват проекти по оперативните програми на ЕС и имат наложени финансови корекции, МФ ще може да отпуска безлихвени заеми, за да могат те да се разплатят с изпълнителите на проектите.

До 3 млрд. лв. се увеличават държавните гаранции, които могат да бъдат предоставени на Българската банка за развитие, за да  може тя да осигури финансов ресурс от ЕИБ и Световната банка за проекти за саниране на панелни блокове.

В останалите си текстове проектобюджетът бе приет без съществени промени. Основните параметри на бюджета предвиждат дефицит в размер на 3 процента, икономически растеж 0,8 процента, постепенна консолидация на бюджета с по 0,5 на сто и достигане на дефицит 2 процента до 2017 година.

Приходите по КФН са планирани в размер на 36,8 процента от БВП, а разходите - 39,8 процента от БВП за 2015 година.

Относителният дял на разходите спрямо очакваното изпълнение на бюджета за 2014 г. намалява с 0,6 процента. Въпреки първоначалното намерение нивото на минималната заплата да бъде замразено през следващата година министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че минималната работна заплата ще се увеличава на два пъти през следващата година - с 20 лв. от 1 януари - до 360 лв., и с още 20 - до 380 лв. от средата на годината.

В пенсионната политика продължава да действа така нареченото "швейцарско правило" - или осъвременяването на пенсиите ще е от  1 юли 2015 г. с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на  потребителските цени през предходната календарна година. Процентът за индексация за 2015 г. е 1,9 процента.

През следващата година държавата ще може да поеме нов дълг в размер на 8,1 млрд. лева.

Водещи новини

Още новини