Закриват някои от язовирите? (видео)

Булфото
share

В сградата на Министерството на околната среда и водите се проведе брифинг във връзка със състояло се заседание на Междуведомствената работна група, създадена с решение на Министерския съвет, предаде репортер на Новини.бг.

Темите на групата са свързани с управлението на язовирите на територията на страната. В брифинга участваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, който е и председател на Междуведомствената работна група.

Министър Ивелина Василева и зам.-министърът Гуджеров представиха конкретните решения и план за действие, за да се регламентира дейността на единния орган и да не се допускат повече аварии и инциденти на хидротехническите съоръжения.

Като първа задача си поставят анализ на състоянието на язовирите, които се намират в пред аварийно състояние. Комисията настоява от Напоителни системи, ако се наложи тези язовири да бъдат изведени от експлоатация.

Друго важно решение е изясняването на собствеността на 268 язовира, за които към този момент не е ясно кой се грижи. Областните управители в страната са натоварени с тази задача да се грижат и упражняват контрол до изясняване на собствеността.

Напоителни системи са натоварени да анализират дали тези язовири са нужни за напояване и ако някои от тях са изгубили своите функции, те да бъдат изведени от употреба.

Водещи новини

Още новини