Стойнев обвини кабинета на Близнашки за краха на "Южен поток"

share

За две седмици правителството на Борисов не може да спре проекта "Южен поток". Нещо се е случило по време на служебното правителство.

Това предположение направи в сутрешния блок на бТВ икономическият министър от правителството на Пламен Орешарски – Драгомир Стойнев.

Припомняме, новината за блокирането на проекта дойде преди два дни, а решението на руския президент е еднолично.

По думите на Стойнев именно служебният енергиен министър Васил Щонов е изпратил писмо до Русия. „Той и служебната вицепремиерка заплашваха“, подчерта Стойнев.

„Тези три месеца (времето на служебното правителство, б.р.) нещо е станало, защото никога до този момент Русия не е казвала, че България ще бъде заобиколена“, категоричен бе социалистът.

Плевнелиев създаде служебното правителството и той трябва да каже кой е документът или разговорът, който е променил отношението на Русия.

Стойнев за пореден път защити направеното от неговия екип.
„Ние бяхме част от трасето. Ние направихме всичко необходимо за тази година и половина проектът да бъде реализиран“, коментира той и направи една ретроспекция.
„Ние не сме нарушавали европейското законодателство. Когато Европа ни загърби за проекта „Набуко“, ние съсредоточихме всички усилия върху „Южен поток“. В момента има 3 кораба, които чакат за строителство“, категоричен бе бившият икономически министър.

По думите му чак след това ЕК е изпратила писмото за наказателна процедура с цел информация, в замяна на която да спре наказанието.
По моя информация ЕК до този момент е приела част от отговорите. И сегашното правителство трябва да каже това. Именно затова искаме днес премиерът да направи изявление, не да се заяждаме, допълни Стойнев.

Драгомир Стойнев споделя идеята на Дончев за единност този проект да бъде реализиран. „Няма нищо по-хубаво от това да имаме сигурни доставки на природен газ“, отбеляза социалистът.

Има ли връзка между оперативните програми и проекта „Южен поток“, запита в заключение бившият министър Стойнев.

Водещи новини

Още новини