Манолова към Калфин: Връщате дянковщината

share

В последните дни стана ясно, че правителството ще замрази всички социални плащания. Чува се и думата увеличаване – но увеличаване на пенсионната възраст, на данъците, на външния дълг. Тези думи предизвикват смразяване сред най-бедните български граждани. Това вещае ледников период през следващата година. Това заяви депутатът от "БСП лява България" Мая Манолова по време на парламентарния контрол.

Как се чувствате като социален министър в това ледниково царство. Какво ще направите за със замразяване на минималната заплата на практика увеличавате работещите бедни и несправедливостта, обърна се с въпрос Манолова към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

В отговор социалният министър заяви, че въпросът не е само към него. Минималната заплата не е социална категория. Тя се задава в реалната икономика. Социалната сфера трябва да направи всичко възможно тези, които изпадат от пазара на труда, да се върнат на него, посочи той.

Много се надявам да размразим законодателната основа, наследена от предишния парламент. Що се отнася до минималната работна заплата, по този въпрос тече дискусия. Моето мнение съвпада с това, че минималната работна заплата трябва да бъде увеличавана. Това е една от малкото мерки, с които може да бъде стимулирана икономиката. В момента тече дискусия и в понеделник ще стане ясно до какво крайно решение сме стигнали. Много се надявам да има консенсус по този наболял проблем, каза социалният министър.

Предишното мнозинство увеличи минималната заплата от 290 до 340 лв., заяви Манолова. За два месеца замразихме нарастването на пенсионната възраст, увеличихме всички социални плащания. ПГ на Коалиция за България внесе всички необходими законопроекти, свързани със социалната сфера. Очаквам те да срещнат подкрепата на АБВ. Искам да ви припомня, че вие обещахте, че приоритетите ви ще бъдат свързани със социалната сфера. Простата сметка очертава доста неприятна картина за следващата година. Хората не гласуваха за вас, за да работите по дянковски без Дянков. Не спомагайте за връщането на дянковщината поне като социален министър, подчерта социалистката, каза още тя.

Водещи новини

Още новини