МО: Няма запитване за разполагане на военна техника на САЩ в България

gettyimages
share

Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България.

Това съобщиха от пресцентъра Министерството на отбраната. Изявлението на командващия въоръжените сили на САЩ в Европа визира концепцията на САЩ за регионално разполагане на формирования от сухопътните войски на ротационен принцип на територията на страни от Източна Европа, включително интензифициране на сътрудничеството в областта на съвместни подготовки, тренировки и учения с въоръжените сили на тези държави.

Припомняме ви, че съгласно Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни българо-американски подготовки и учения, които способстват за повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на двете страни. През последните четири години се запазва тенденция за увеличаване на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членки на НАТО и страни-партньорки, заявяват от МО.

В изпълнение на Споразумението през следващата година - 2015 г., предстои на територията на нашата страна да се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Целта е да се повишава натренираността на личния състав и формированията за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Република Полша учение "Атлантическа решителност".

Водещи новини

Още новини