Разпитаха Марин Райков за аферата "Костинброд": Това беше една бомба (видео)

Булфото/Архив
share

Бившият служебен премиер Марин Райков беше разпитан по делото за Костинбродските бюлетините, предаде репортер на Новини.бг.

Преди да започне съдебното заседание Райков заяви: „Видяхме, че всичко е едно пълно фиаско на политически сценарий. Преди една година имаше един скандал за едни бюлетини. Една бомба, пусната в деня за размисъл. От тази бомба се черпи алиби. Имаше обвинения.“

По време на разпита Марин Райков като бивш служебен премиер заяви че тяхната основна задача е била да организират едни демократични и свободни избори.

Още в първите дни в своята работа Райков е провел среща с главния секретар към МВР. Говорили са и са уточнили как трябва да бъдат организирани предстоящите избори и Райков е подписал заповед, която му дава правомощия да организира и контролира изборния процес. Райков подчерта, че през цялото време е провеждал срещи с политическите лидери, за да не се допуска нередности в изборния ден. Обсъждани са всички възможни технически и организационни въпроси.

На срещите Станишев е изразил безпокойство, че може областните управители могат повлияят, а Местан пък е бил притеснен за принтерите и тонерите. Костов е изразявал притеснения за работата на полицията, за ротацията. Марин Райков подчерта, че да бъдат проведени демократични избори лично е провел инициативата за създаване на изборен борд, където да бъдат обсъждани и да бъдат идентифицирани идентични проблеми. В изборния борд са взели участие организации от неправителствения сектор и специалисти в областта на изборите.

За по-добра оперативност Райков е създавал оперативен щаб към министерски съвет, в който се включват министри и заместници и всички, които имат пряко отношение към провеждането на парламентарните избори.

По времето на своя мандат е държал връзка с лидерите на политическите партии, но никой от тях не е говорил за надпечатване на бюлетини.

Райков заяви, че изцяло е поставил задача на МС да проведе ясна и прозрачна обществена поръчка за изготвянето в срок на бюлетините. Лично Райков е знаел избраната печатница Мултипринт, но тази печатница нищо не му е говорила, тъй като не е имал експертност по отношение на печатниците.

През цялото време никога не се е усъмнил в работата на Росен Желязков, стана ясно от думите на Райков.

Пред съдебния състав, че са очаквали в деня на изборите или преди това да има спекулации, но при цялата ни бдителност не сме очаквали, че ще бъде инсценирала такава провокация, каза бившият служебен премиер. Делото продължава с разпити на останалите свидетели.

Водещи новини

Още новини