Ген. Атанасов: ДАНС е прикривала следите на парите от КТБ

share

Секторът за сигурност има нужда от много сериозни законови промени. Мястото за обсъждане на тези промени е парламентът и аз бих могъл да бъдат полезен там. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от Реформаторския блок и бивш директор на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов.

Той обяви, че е готов да поеме поста председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, ако бъде избран.

Ген. Атанасов съобщи още, че ще внесе законопроект за създаването на обща служба за сигурност - Държавна агенция за разузнаване (ДАР). В нея президентът ще може лично да участва и да получава информация наравно с председателя на Народното събрание и премиера. Това са трите институции, които имат най-голяма нужда от тази информация, обясни той.

По думите му задължително трябва да се възстанови конкурсното начало в йерархичното израстване в структурите на МВР, отменено от кабинета "Орешарски".

Ген. Атанасов заяви, че ще поиска да бъде разследвано как е действала Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) по казуса "КТБ". Превантивно са били освободени двама оперативни служители на средно ниво. Явно е имало подготовка за оправдаване на провала и прикриване на следите. На тях се приписва отговорността за проспиването на изчезването на парите. Убеден съм, че пътят на парите може да бъде проследен, просто трябва да има воля, подчерта той.

По думите му разногласията в Реформаторския блок нямат отношение към управляващата коалиция. Става въпрос за чисто вътрешнопартиен спор за насрочване на един конгрес. Не мога да си обясня поведението на ДБГ - може би искат да оспорят лидерството на фактическия лидер на Реформаторския блок Радан Кънев, каза още ген. Атанасов.

Водещи новини

Още новини