Менда Стоянова за заема от 4,5 млрд: Плащаме сметката на ДПС и БСП

share

Притеснявам се от проблемите в Реформаторския блок. Сигналите, които дават и вътрешните противоречия при тях се надявам, че няма да попречат на гласуването им в пленарна зала. Това каза Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в НС в сутрешния блок на БТВ.

Колегите трябва да си направят изводите как изглеждат в медиите, защото избирателите им се довериха и те не могат да пропиляват тази надежда. Това са пет формации, които са в НС и след като са приели програмата за управление ще я и поддържат. Надявам се политиките за които сме се разбрали да бъдат обединителни, посочи Стоянова. Борба за кокала ли започва, попита водещият Антон Хекимян. Ами, така излиза, посочи тя.

4,5 милиарда е сумата, която България ще изтегли, потвърди Стоянова. Тя обясни, че 1,5 млрд. ще трябва да отидат по покриване на допълнителния дефицит, който е на база неизпълнение на приходите. Планирали са се кухи приходи от страна на кабинета Орешарски, за да направят големи разходи, обясни Стоянова. И допълни, че сега не правителството на ДПС и БСП ще плати сметката, а всички данъкоплатци.

2 млрд. лева ще отидат за КТБ, за изплащане на гарантираните влогове, а 1 млрд. отиват в ПИБ за рефинансиране на това, което се взе от министър Чобанов за депозит в тази банка, за да не се разклати и тя, обясни депутатката. Тези пари щели да се върнат и то с лихви, увери тя.

Има няколко нива на вина за КТБ - и първото е на ръководството на банката, посочи Стоянова и допълни, че се надява да има наказания за виновниците.Според нея вина носи не само Иван иИскров, а и целият управителен съвет.

Водещи новини

Още новини