Кънев: Висши чиновници ни предлагат облаги в замяна на запазването на постовете си

share

В тефтера на Филип Златанов се виждаше злоупотреба с власт. Дебатът за изгубените тефтери показва, че по-скоро не става въпрос за битова кражба. Тревожно е, че три седмици преди кражбата се появиха информации, че тефтерите ще бъдат откраднати. Това стана след като в случая се намеси името на Делян Пеевски.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Радан Кънев от Реформаторския блок. Необходими са спешни реформи на всички нива в правосъдната система и системите за сигурност. В противен случай кражбите ще продължат. Не говоря само за кражбата на тефтерчето, а за кражбите на десетки милиони левове. Конфликтите на интереси и злоупотребата с власт също са причини са спешни реформи. Българските граждани поискаха реформи и на самите избори. Ако не съберем мнозинство за реформата в съдебната система, няма да има смисъл това правителство да работи. Аз съм сигурен, че ще съберем голямо мнозинство. Четирите партии ясно заявиха, че подкрепят тази реформа. От левицата също се чуват гласове в подкрепа на тези реформи, категоричен беше Кънев.

Във властта има кадри, които крадат от години. Явно те са отглеждани най-добре от ДПС, но са крали за всички. Тези хора на отговорни позиции вече провеждат разговори, с цел да запазят постовете си, като по този начин щяло има ползи и облаги за всички. До тук сме отхвърлили всички подобни предложения. Казвам го публично, защото публичното говорене е най-добрата защита за един политик. РБ цопна много бързо в дълбокото и трябва да внимаваме да не допускаме грешките и изкушенията, които произлизат от властта. Ако науча, че някой от РБ е приел подобно предложение, то той никога повече няма да бъде част от блока, разкри Кънев.

Задкулисието винаги е по-малко след смяна на властта. Задкулисието се състои от хиляди хора, които се облагодетелстват и крадат, поради липсата на ясни правила и наказания. Това се дължи на нереформираните съд, прокуратура и ДАНС. Аз не съм враг на никого. Аз съм противник на неработещата система. Сред магистратите и прокурорите има много честни хора. Убеден съм в това. Тези хора обаче са подложени на огромни изкушения, защото системата е такава, убеден беше Кънев.

Не трябва да занимаваме хората с нашите вътрешни проблеми. Смятам, че нещата при нас трябва да се случват тихо. Една партия, която непрекъснато се занимава с вътрешните си проблеми и е непрекъснато по медиите, не може да гарантира провеждането на реформи, нещо, което ние сме обещали, коментира Кънев твърденията от страна на Движение България на гражданите, че в блока има недоверие между отделните партии.

Водещи новини

Още новини