Миков махна трима от Изпълнителното бюро на БСП (обновена)

Булфото
share

Лидерът на БСП Михаил Миков изпълни обещанието си, че днес ще представи кадровите и структурни промени в Изпълнителното бюро. От Изпълнителното бюро на БСП са освободени Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Евгени Узунов, обяви той след края на днешното заседание на Националния съвет на партията. Тежката загуба на БСП на изборите предизвика недоволство в партията и исканията за оставки на дългогодишните членове на ръководството.

Бойко Великов е избран за заместник-председател по партийната дейност. Станислав Владимиров става секретар по организационните въпроси.

"Проведох разговори с освободените, опитах се да обясня, че в тази ситуация е важно сваляне на напрежението, което беше  натрупано около партията, коментира Миков. Смятам, че ИБ трябва да функционира в по-малък състав, да има разпределение на  функциите и в парламентарната група, и в предизборния щаб", посочи той. Според Миков имало опит да се създаде поколенчески конфликт в БСП.

Георги Пирински остава в Изпълнителното бюро, но няма да е заместник-председател. Кристиан Вигенин остава международен  секретар. Антон Кутев също остава секретар, но по-скоро ще се занимава с организационни въпроси, а не с медийната политика, както досега. Актуализиран беше съставът на Националния предизборен център - заместник-председател е Евгений Узунов, нов член става Деница  Златева. Димитър Дъбов отказа да участва в щаба, уточни Миков.

От щаба излизат също Кристиан Вигенин, Бойко Великов, Чавдар Георгиев, Кирил Добрев.

На пленума е прието решение за осъществяване на извънреден цикъл на отчет и избори в общинските партийни организации в  Бургас, Варна, Хасково, Пазарджик, Силистра, Брусарци, Гърмен, Девня, Доспат, Бойница, Летница, Мадан, Поморие, Приморско,  Родопи - обл. Пловдив, Рудозем, Сандански, Септември, Стражица.

Беше приета позиция за споразумението за трансатлантическо търговско-инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Призивът ни е към българските институции да не заемат еднозначни и крайни позиции, които обслужват конюнктурни политически цели и могат да засегнат националните интереси на България, каза Михаил Миков.

Настояваме да бъде направен национален дебат, посочи той. От партията отхвърлят включването на специален механизъм за  уреждане на спорове "инвеститор-държава" в споразумението.

На пленума е приета и позиция за новосформираното правителство на България с премиер Бойко Борисов.

 


 

Водещи новини

Още новини