Отново безрезултатна среща между ГЕРБ и РБ (обновена)

Булфото (архив)
share

Срещите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължават с пълна сила, предаде репортер на Novini.bg.

Днес, в късния следобед, представители на двете партии се срещнаха в парламента, в стаята на ГЕРБ. Домакините са представени от Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Реформаторите са представлявани от Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Петър Москов, като разговорите продължават вече повече от час и половина.

Припомняме ви, че по-рано днес, след срещата с председателя на ЕНП Жозеф Дол, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че отхвърля възможността Патриотични фронт да участва в бъдещето правителство. Причината е, че някои от точките в програмата на патриотите не отговарят на евроатлантическите ценности, които новото правителство ще следва.

Времето безспорно тече. Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на правителство са изключително песимистични. Това заяви в кулоарите на парламента Томислав Дончев от ГЕРБ, след приключване на разговорите с Реформаторския блок. Тактовете за съставяне на работещо правителство са три. Днес разговаряхме по първия, а именно политическата формула на новия кабинет. Без да се намери консенсус по отношение на нея, нататък няма как да се продължи, категоричен беше той.

Вторите разговори трябва да са за постигане на съгласие относно механизмите на вземане на решения, а третите  с разпределението на отговорностите и персоналният състав. Темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в парламента, в момента не е основната тема. За да съществува правителство трябва да има ясна цел, мисия и програма. Без да имаме изчистване на политическата формула, напред не може да се продължи. Към момента нямаме сериозни различия с РБ, заяви още Дончев.

Меглена Кунева от Реформаторския блок обясни, че след като са намерили толкова много допирни точки, свързани със самата програма, това вече е сериозна крачка напред. Не че не сме ги знаели преди, но е хубаво те да бъдат много обективно и ясно назовани, за да кажем към какво се стремим, поясни тя и добави, че са успели да изчистят доста от нещата. Не можем да представим резултат, защото такъв не сме постигнали. Нищо не е отхвърлено като вариант. При преговорите докато всичко не е договорено, нищо не е договорено, завърши многозначително Кунева.

Колегата й Петър Москов подчерта, че притесненията и честите срещите между ГЕРБ и РБ са свързани с възможността да се осигури максимално стабилна политическа рамка на това правителство. Разговорите са добри и водят към добър край. Когато имаме готовност да кажем работещ вариант за формиране на стабилна подкрепа, ще научите, каза още той.

Водещи новини

Още новини