ГЕРБ прави чистка сред своите депутати

share

Нови лица ще влязат наесен в парламента. ГЕРБ ще се раздели с около 20 от депутатите си. Причината е, че избраниците в парламента ще атакуват кметските кресла наесен и няма да имат право да останат в Народното събрание.

Масово депутати от ГЕРБ са заявили желание да се кандидатират за градоначалници и отсега агитират структурите да бъдат номинирани, пише „Стандарт".

Ако изпълкомът утвърди кандидатурите им, те напускат жълтите павета и на тяхно място влизат следващите в листите.

Някои от избраниците обаче са одобрени негласно от ръководството на партията, докато други лобират по родните си места пред бизнеса и избирателите.

Депутатските амбиции сериозно притесняват изпълкома на партията, а от ГЕРБ са се зарекли да не допускат толкова депутати да напуснат групата.

"Всеки, който заяви открито желанието си да става кмет или е номиниран, с него лично ще говоря какви са мотивите му да напусне парламента. Ако няма разумно обяснение, то изплуват съмнения за лични интереси", заявява председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Велчев пред изданието.

С номинации за кметове ще са областният ръководител на партията в Стара Загора Живко Тодоров, пазарджишките депутати Ангел Даскалов и Никола Белишки и мераклията за Казанлък - Емил Караниколов. С кметски интереси за Варна е Павел Димитров от изпълкома на ГЕРБ, но структурите вече са номинирали и депутата Красимир Петров. За Самоков имал амбиции Цветан Сичанов, докато за Смолян структурите умуват между депутатите Даниела Дариткова и Николай Мелемов. В Гоце Делчев пък вече се знае, че местните ще издигнат Георги Андонов. За Поморие имал интереси Иван Алексиев, коментира се в парламента. Депутатът заяви, че все още има много време до изборите, не бива да се избързва.

Заради наплива от предложения от щаба на ГЕРБ са сложили лимит за броя номинации. В София на събрание може да се номинират до петима души на район, във Варна до 17 души от район, а в Пловдив - до 15 кандидати.

Подобен проблем има и при губернаторите, разказват от ГЕРБ. Четирима от областните управители вече се спрягат за кметската битка. Официално варненци номинираха своя областен управител Йордан Симеонов за кмет, а за Пловдив ще се бори Иван Тотев. В Русе също умуват дали да не атакуват кметския стол с Пламен Стоилов. Според депутати бургаският губернатор Константин Гребенаров бил най-подходящ за градоначалник на Созопол.

Водещи новини

Още новини