МВР пазило протестите с дарени от частни фирми ограждения (видео)

share

Спрени са две обществени поръчки в МВР, започнати при управлението на кабинета "Орешарски" заради нарушения. Това обяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Огражденията около парламента са били в нарушение на заповедта на министъра на вътрешните работи, с която се забраняват даренията в министерството, съобщи още той. Огражденията стояха около Народното събрание от 13 ноември 2013 г. до 4 август тази година. По думите на Бакалов част от преградните парапети са били дарени на СДВР от две фирми. Министърът коментира, че засега не е ясно какви ангажименти към фирмите е поело вътрешното министерство в замяна на дарените съоръжения. Министърът заяви, че в момента текат проверки по случая. Той посочи, че друга институция решава кое е законно и кое не, но  според него даренията са нередни. 

Вече е създадено оперативното съвместно звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще се бори с търговията с гласове. За първи път звеното ще действа освен на централно ниво, и по области, със съдействието на полицейските управления и прокурорите по места, съобщи още министърът.

В отговор на въпрос Бакалов увери, че няма да има проблем със заплатите на полицаите. Той добави, че това му е било гарантирано след разговор с министъра на финансите.

По думите му проблемът с охраната на българо-турската граница трябва да бъде решен съвместно с Европейската комисия. Вътрешният министър заяви, че не е целесъобразно на границата да има ротация на над 700 служители на реда, тъй като по този начин се "оголва" вътрешността на страната.

Попитан дали споделя тезата, че Русия е заплаха за България, Бакалов отговори, че няма да сподели мнението си по въпроса. Все пак той каза, че за всеки е ясно, че който има надмощие в информационните технологии, има надмощие в една война.

Водещи новини

Още новини